2007 - Ecotron Headquarter

Ecotron Headquarter

LOCATION: Tortoreto (TE), Italy
YEAR: 2007


2006 - Magliana Urban Redevelopment

2006 – Magliana Urban Redevelopment

LOCATION: Roma, Italy
YEAR: 2006


2006 - Ashoka Design Center

Ashoka Design Center

The design guidelines underscoring this project are stylistic precision and attention to context. It actually involves redeveloping two residential buildings made of exposed brick built in the late-1980s, now acting as the administration headquarters, workshop and showroom of a fabrics manufacturer. The old garden, which separates the two buildings, is a key feature in the restructuring process. A large outdoor swimming pool creates a new outside space, a necessary break to allow the entire complex to breathe more easily. A long path paved with wooden planks using bio-compatible forms both a new lawn and also a small but striking piece of landscaping. Beneath the blanket of grass there is a tunnel connecting the two complexes in the basement area. The project’s landscaping helps create a symbiosis between the two existing buildings, highlighting a “continuum of functions” between the closed and open spaces.

LOCATION: Monteprandone (AP), Italy
YEAR: 2006


2006 - Asl 106 Integrated Facilities and Car Park

Asl 106 Integrated Facilities and Car Park

The project site is set alongside a hospital facility in a transition area between the cityscape and landscape. Today the entire area plays a key part in city life and its propensity to embrace change makes it an integral part of the urban environment. The project sets out to restore a sense of identity before even attempting to solve architectural-functional problems. Studying how the “natural” structure of the land relates to the idea of a settlement, the project really hinges around the Teramo hillscape. It is not so much an urban object as a reconfi guration of part of a system. The key requisite in developing the project was the rigorous construction of a highly functional multi-storey car park. This construction extends across the ridge of the hill in close contact with the land, respecting its context and, at the same time, displaying a very clear-cut identity.

LOCATION: Teramo, Italy
YEAR: 2006


2004 - LH House

LH House

The project involves restructuring a house built in the early-20th century in a mediaeval village surrounded by vineyards. LH House looks onto Neuchâtel Lake in the French canton. The project was designed around the idea of exploiting the spectacular panorama of sloping hills around the lake: all the building fronts, perspectives and facades open up towards this great expanse of water to the detriment of the other sides, two of which are simply plastered and the third borders onto another building. The front facing the lake is fi tted with systems of sunscreen shutters, made of wood for the fixed parts and steel for the moving parts. To highlight interaction with the outside environment, the slate flooring on the ground floor stretches seamlessly into the outside garden.

LOCATION: Cormondreche – Corcelles, Switzerland
YEAR: 2004


2005 - Restructuring of Palazzo Vannicola

Restructuring of Palazzo Vannicola

LOCATION: San Benedetto del Tronto (AP), Italy
YEAR: 2005


2005 - Chalet Touch

Chalet Touch

The Chalet Touch is a voice perfectly integrated in the design of the Adriatic waterfront. The project effectively expresses the will of a direct relationship with the sea and with its movements. And this determination is already explicit in the form of its volume, similar to a shell from the beveled walls, almost an invitation to stop for the passer. The idea of the shell in the city also expresses the sense of the protective niche, muffled environment that slows the pace of urban race, maintaining the enveloping tones, dulling those frantic.

LOCATION: Porto Sant’Elpidio (FM), Italy
YEAR: 2005


2003 - Extension Hotel Institute I.P.S.S.A.R.

Extension Hotel Institute I.P.S.S.A.R.

The approximately 12,000 cubic metres complex is incorporated in an urban setting of a very distinctive topographical and architectural nature: alongside the port, it also borders on the main axis of the old city centre, where there are detached houses dating back to the early 20th century. One of the project’s main goals is to move beyond the Miesian tendency to create a certain continuity between the inside and outside and stimulate an awareness of the difference between them. The old building dates back to the 1970s and was built to host a middle school. Now, in addition to the 7,000 cubic metres of the original structure, there are four new structures with sloping elevations framing the sea in an urban setting. Cut off from the rest of the urban fabric, the new building does not just passively accept the fate, which, as Rafael Moneo puts it, characterizes every construction: “the building stands alone, in total solitude forever, master unto itself ”. It is actually already an integral part of the landscape, a particularly striking landscape (the sea and port) interacting dynamically with the urban fabric. Enzo Eusebi received Premio INARCH 2008 for this project.

LOCATION: San Benedetto del Tronto (AP), Italy
YEAR: 2003


2002 - CDC House

CDC House

This is a modern-style interior refurbishment project on part of an old stately building in heart of the old city centre. The project dynamically transfigures the connection between the various levels into one single architectural act. The theme of a family home is tackled by focusing on the vertical nature of the spaces. The four levels are combined by a system of variously locate stairways, which gradually dematerialise as they get closer to the top of the building. Thick stone steps near the entrance allude to the suspended wooden steps inside. Each level is a single-purpose environment: starting from the ground floor, there is an entrance-utilities area, then the living and sleeping quarters are on the floors above with guest accommodation up below the roof.

LOCATION: San Benedetto del Tronto (AP), Italy
YEAR: 2002


2002 - Asl 106 Siemens General Hospital

Asl 106 Siemens General Hospital

The complexity of the hospital organisation and technological contents of research carried out by Siemens are embodied in the quality of the project spaces, which make this hospital an authentic “healing machine”, a structure which on the outside looks like a monolithic steel platform, but is open on the inside like an intricate multi-purpose system composed of areas featuring various degrees of protection and accessibility. The greater functionality and rationality of a platform layout compared to other distributional schemes has been “corrected” in the quality standards of the various rooms. The double-courtyard layout, a clear reference to older health care architectural designs, is reread in light of modern-day architecture, turning into a shiny metal container on the outside to project an image of its effi ciency to the outside world.